So this is Christmas

GOUWE OUWE

Sommige mensen hebben gewoon niks met Kerstmis terwijl anderen bijna niet kunnen wachten tot het zover is. Zonder enige twijfel behoor ik tot die laatste groep. Het liefst zet ik de kerstboom al op de eerste dag van december neer. En ook vandaag ben ik helemaal in kerststemming en gezellig druk bezig in het plantenasiel. De radio staat aan en ik geniet van de kerstliedjes die gedraaid worden. Ineens hoor ik mijn favoriete kerstsong van John Lennon, een gouwe ouwe uit de jaren 70 (oeps ik word oud). Uit volle borst zing ik het refrein mee:

so this is Christmas

and what have you done

another year over

and a new one just began

NIET SIMPEL

Die simpele woorden zetten mij aan het denken over wat ik eigenlijk in het afgelopen jaar gedaan heb. Als jonge meid werd ik altijd heel blij van deze kersthit. Mijn hoofd vol geweldige plannen voor het nieuwe jaar want ik wilde echt iets betekenen voor de wereld. 

In de loop der jaren realiseer je je dan dat het helemaal niet zo makkelijk is iets voor het grote goed te doen: voor de wereld, onze aarde. Want het is best makkelijk om ‘save the planet’ te roepen of ‘stop klimaatverandering’, maar hoe doe je dat dan als gewone wereldburger?

Ook ik stoei met de vraag hoe ik als individu kan bijdragen aan een betere wereld.

KLEINE STAPJES

En toch voel ik mij dit jaar anders bij het horen van dit nummer: gelukkig en dankbaar. Want door samen met mijn dochter ons plantenasiel op te zetten, is een droom werkelijkheid geworden. Met zijn tweetjes doen we ons best om verspilling tegen te gaan en plantjes op te vangen die anders aan de straat gezet worden. Natuurlijk zijn het kleine stapjes, maar we willen gewoon beginnen. En wat is het dan heerlijk te horen dat jullie ook blij met PleegPlantje zijn. Als plantenliefhebbers begrijpen wij maar al te goed dat het toch minder pijnlijk is je plantje naar het plantenasiel te brengen als je weet dat het hier liefdevol opgevangen wordt. En hoe dankbaar is het wel niet als een pleegplantje door een nieuw plantenbaasje wordt geadopteerd.

NIEUWE START

Zullen we in het kader van de kerstgedachte met zijn allen een ministapje doen voor een blije (planten)wereld? Gun dat sukkelende plantje in de hoek van de vensterbank dan nog een rustige Kerstmis thuis. Dan vieren we met zijn allen een knusse groene Kerst en zijn straks alle plantjes weer heel erg welkom in het plantenasiel. Gaan wij ons best doen ze in het nieuwe jaar een goeie start te geven. 

Vrolijk Kerstfeest