Op het plantenspreekuur

PLANTENDOKTER

Vandaag ben ik plantendokter en leg ik mijn 2-wekelijkse rondje visites af in mijn huis en plantenasiel. Gewapend met een loep, plantenspuit, wattenstaafjes en een flesje pure alcohol onderzoek ik al mijn planten op ongewenste gasten en eventuele gezondheidsklachten. Alles bij elkaar een stevige klus en ook vandaag is het weer erg druk op mijn spreekuur.

QUARANTAINE

Ik begin meteen maar met mijn groene patiënten in quarantaine. Zij hebben de meeste zorg en aandacht nodig. ‘Eens kijken, wat hebben we hier. Hee, is dat een bladluisje?’ Met mijn loep constateer ik dat het een stofje potgrond is. Gelukkig maar want dit schattige plantje staat er goed bij. Ik geef het nog een weekje hier en dan mag het de andere planten gezelschap gaan houden in de vensterbank.

TIJD VOOR ACTIE

Ja, hier ziet de plantendokter toch echt een minuscuul beestje op het blad van de Dieffenbachia. Tijd voor een rigoreuze maatregel. Ik doop het wattenstaafje in de alcohol en veeg daarmee het blad weer schoon. Na verdere controle valt het allemaal wel mee met deze stoere plant. Straks maar eventjes een douche geven en dan kan ‘ie er weer tegen.

DIAGNOSE KERNGEZOND

Als ik vervolgens de slaapkamer in loop, ben ik gealarmeerd als mijn oog op mijn mooie citroengeranium valt. ‘Oh help, die ziet er best slapjes uit. Wat is hier aan de hand?’ Mijn groene vriendin laat haar blaadjes aan de onderkant hangen. Als ik haar wat beter onder de loep neem, ben ik gerustgesteld. Ze heeft bij de stam piepkleine nieuwe blaadjes in de maak. De grotere bladeren maken gewoon plaats voor dit opkomende talent. Diagnose citroengeranium: kerngezond.

Tevreden rond ik voor vandaag mijn visites af. Het is tijd voor een lekker kopje koffie.