Orchideeën net even anders

Nep of puur natuur

Laat ik het maar eerlijk bekennen, toen ik mijn eerste orchidee kreeg, had ik er niet zoveel mee. Eigenlijk vond ik hem maar truttig. Zo’n gestileerde plant met in het midden een stokje dat de steel met bloemen ondersteunt. Mijn orchidee leek ook een beetje nep door die knalroze bloemen die hij had. Ik ben nu eenmaal meer het type die planten adoreert om hun groene blad. Hoe wilder de plant, vreemder en ongerepter hoe beter.

Openbaring

Maar goed, ik wilde niet ondankbaar zijn en dus begon ik mijn orchidee te verzorgen. Wat ik altijd meteen doe bij planten die ik nog niet goed ken, is hun gebruiksaanwijzing ontdekken (tip voor jou). Ik dook in mijn plantenencyclopedie, bekeek video’s op YouTube en kwam er gaande weg achter dat orchideeën bijzondere planten zijn. Het zijn namelijk epifyten die op boomschors leven of zelfs op steen omdat ze vocht uit de lucht halen. Nu snapte ik ook meteen waarom je ze altijd koopt in van die doorzichtige potjes met houtsnippers. Het heeft dan ook geen zin om een orchidee in potgrond te zetten want daar doet de plant helemaal niets mee.

In glas met hydrokorrels

Je kunt je orchidee in zijn oorspronkelijke plastic potje laten zitten als je dat handig vindt. Zelf haal ik hem er het liefst uit en zet hem op hydrokorrels in een glazen pot. Die hydrokorrels heb ik dan wel eerst goed gewassen, want als ze uit de zak komen, zit er veel gruis tussen. De orchidee zet ik dan in de tussentijd in een badje van lauw zachtwater. Als de wortels lekker schoon zijn, gaat ’ie tussen de kleikorrels. Je kunt dan altijd goed zien hoe die prachtige groene wortels zich ontwikkelen.

Vrijheid blijheid

Inmiddels ben ik een stuk wijzer gewordenen over orchideeën en is het ook niet bij een exemplaar gebleven. Alhoewel je bij mij thuis geen gestileerd model zult vinden. Hier bij PleegPlantje mogen ze namelijk lekker zichzelf zijn en alle kanten op groeien zonder dirigerende stokjes. En volgens mij vinden ze dat best lekker. Vrijheid, blijheid net als bij hun verre familieleden in de regenwouden waar ze hoog in de bomen leven.

Aansporen tot bloei

En krijgen mijn orchideeën bloemen, dan is dat mooi meegenomen maar zonder vind ik ze ook fantastisch. Wist je trouwens dat je een orchidee kunt aanmoedigen om na de bloei weer opnieuw te gaan bloeien? (Tip) Dan moet je ervoor zorgen dat hij overdag lekker warm en vochtig staat en ‘s avonds weer kan afkoelen. Vooral een flink temperatuurverschil tussen dag en nacht triggert de orchidee om nieuwe bloemen aan te maken.

Badje thee

Een laatste tip die ik jullie wil meegeven mocht je orchidee slappe bladeren krijgen, is deze. Verwen je lieveling met een badje gemaakt van een zakje thee in lauw water. Na 5 minuten kan het zakje eruit en je orchidee mag de rest van de dag badderen. Haal hem er voor de nacht wel uit, en herhaal dit nog 2 dagen. Je zult zien dat hij ervan opknapt. 

Leer je plant goed kennen en durf te experimenteren. Het geeft zoveel voldoening als je merkt dat jullie samen een team zijn.