De geboorte van PleegPlantje

Hoe het allemaal begon een maand of 9 geleden: “Ha ha ha, die naam kan écht niet!” Rowie schatert het uit en we liggen samen in een deuk. We zijn aan het brainstormen over ons plantenasiel-project. Het bruist hier van de passie en creativiteit over hoe wij de wereld willen verbeteren.

HOERA, 1/2 JAAR PLEEGPLANTJE

Vandaag is het precies een half jaar geleden dat we officieel begonnen met PleegPlantje. Wat een avontuur is het tot nu toe geweest. Toen ik samen met mijn dochter aan het brainstormen was over het opzetten van een plantenasiel in Zaltbommel, leek alles nog een droom. Gek op planten en enthousiast als we zijn, besloten wij samen dat we dit gewoon gingen doen. De naam PleegPlantje voelde zo goed, dat we die meteen geregistreerd hebben als onze domeinnaam. Het dekt de lading dat de plantjes in ons ‘plantengezin’ de liefdevolle verzorging krijgen die zij nodig hebben om daarna weer uit te vliegen. 

Met het maken van een ‘mood board’ werkten wij onze ideeën uit. En ja, dan is het natuurlijk enorm boffen dat ik getrouwd ben met een grafisch vormgever en fotograaf, die ons graag een handje op weg helpt met de website.  Zo lukt het onze boodschap voor een groenere wereld met minder verspilling uit te dragen. Met mooie foto’s van onze planten en stekjes én van ons. Moeder en dochter die tussen al het groen met kloppende harten vol verwachting zitten te stralen.

READY FOR TAKE-OFF

Na maanden van wikken en wegen hoe we ons verhaal naar buiten brengen, is daar dan eindelijk het grote moment voor de lancering van PleegPlantje. We zijn ‘ready for take-off’ met:

  • ons nieuwe PleegPlantje-logo; 
  • een eigen email-account;
  • de website over wie we zijn en wat we doen én heel belangrijk de veel-gestelde-vragen-rubriek;
  • onze allereerste blog;
  • de openingspost voor op ons Instagram account;
  • en enkele persberichten voor de huis-aan-huis kranten. 

Tot dat moment hadden Rowie en ik alles geheim gehouden. Samen hebben we achter de schermen gebikkeld en alles tot in de puntjes uitgewerkt. Wij wilden vooral geen half werk leveren. Dus toen het moment daar was dat we ons eerste Whats-app berichtje aan vrienden en kennissen stuurden over PleegPlantje, vond ik het bloedstollend spannend. Hoe reageren ze op ons initiatief? Verklaren zij ons voor gek of zijn zij ook zo enthousiast? Want eerlijk gezegd konden wij niet meer wachten om echt aan de slag te gaan. En zo begon onze aankondiging:
’Verrassing! Met trots presenteren wij ‘PleegPlantje’, de opvangplek voor thuisloze en tweedehands kamerplanten!’

ALIVE AND KICKING

En toen was PleegPlantje ineens ‘alive and kicking’. Iedereen reageerde zo enthousiast, felicitaties rolden binnen en de eerste plantenmensen stonden voor de deur met stekjes, groene kneusjes en zelfs ook mooie en gezonde planten. Het lokale nieuws bleek geïnteresseerd en we werden zomaar geïnterviewd. Dat alles leidde tot mooie artikelen in de kranten. We waren druk, druk, druk en we genoten ervan. Want hoe dankbaar is het als mensen je laten weten dat ze achter je initiatief staan, dat je iets moois voor de gemeenschap kan betekenen, dat er geen plant de container meer in hoeft omdat ze in ons plantenasiel welkom is. 

Zo zijn wij dus alweer zes maanden onderweg en is het bij PleegPlantje nóg groener geworden door alle planten die met regelmaat bij ons gebracht worden. Het bruist hier nog steeds van energie en ideeën. Het lijkt wel of iedereen met planten bezig is. Studenten, bejaarden, thuiswerkers, iedereen komt langs en dat maakt het hier erg gezellig. 

We zijn zo benieuwd wat het voorjaar en de zomer ons gaat brengen.