Kalanchoë Daigremontiana, Mother of Thousands

Space Plant

Wist je dat de Kalanchoë zo’n 50 jaar geleden als een van de eerste planten in de ruimte is geweest? Samen met de astronauten op ruimtereis? Het is echt waar. De Kalanchoë was uitverkoren voor dit avontuur omdat zij zich makkelijk aanpast aan bijna elke omgeving. Zo konden ze testen wat zwaartekracht doet met de groei.

Babyplantjes

Zo’n bijzondere plant is de Kalanchoë dus. En de Mother of Thousands is wel een heel mooi exemplaar uit deze plantenfamilie. Dit broedplantje heeft namelijk langs haar bladranden kleine babyplantjes groeien, die eraf vallen zodra ze worteltjes krijgen. Ze komen dan meestal in de bloempot van de moederplant terecht, maar soms ook in die van de buurvrouw. En dan heeft jouw Mother of Thousands zomaar flinke gezinsuitbreiding.

Stekken

Het leuke is dat je er niets voor hoeft te doen, de nieuwe plantjes groeien vrijwel overal. Ook als ze weinig water krijgen. De plant vermeerdert zich dus snel en als je net begint met stekken, dan is dit een heel dankbaar plantje om mee te starten. Het kan bijna niet misgaan. Maar wees wel voorzichtig want de Kalanchoë is erg giftig voor huisdieren. Zelfs voor kinderen.

Verzorging

Deze blikvanger komt oorspronkelijk uit Madagascar en houdt wel van het zonnetje. Geef dit plantje dus een lichte plek, bijvoorbeeld in de vensterbank op het zuiden of buiten in een serre. Met af en toe een klein beetje lauw kraanwater, het liefst in de ochtend of avond, is zij helemaal happy. De grond mag je best laten opdrogen. En sproeien en bijvoeden is ook niet nodig. Daarbij komt dat de Kalanchoë vrijwel nooit ziek is, een makkelijk plantje dus voor als je geen groene vingers hebt.

Kalanchoë Delagoensis, Mother of Millions

Wist je dat ze in sommige delen van Australië dit grappige vetplantje in de ban hebben gedaan? De Mother of Millions is daar niet welkom meer omdat zij erg giftig is voor grazende kuddes. Vooral de bloemen blijken giftig te zijn. Oppassen geblazen dus thuis met dit plantje als je huisdieren hebt. Trouwens, ook kleine kinderen kunnen er ziek van worden.

Net als haar zus, is de Mother of Millions een van de makkelijkste planten om te stekken. Het is een snelgroeiende vetplant met dunne buisvormige blaadjes. Ze is ook wel bekend als de ‘kroonluchterplant’. De babyplantjes groeien in trosjes aan de top van de dunne blaadjes. De verzorging wijkt niet af van de Mother of Thousands.