Mijn cactus is in winterslaap

Als cactus lover weet jij als geen ander dat jouw cactus een eigenzinnige persoonlijkheid heeft en altijd vol verrassingen zit. Je bewondert je superheld voor zijn overleving skills, die in hete zomers mateloos geniet van de zon, jou beloont met de mooiste bloemen en nooit en te nimmer zeurt om een drankje. 

Hoe zit het met de winterslaap?

De winterslaap van cactussen is daarentegen een fenomeen dat vaak over het hoofd wordt gezien. Maar laten we eerlijk zijn, wie kan het ze kwalijk nemen? Als je cactus de hele zomer heeft staan bakken in de zon, mag hij in de winter best een stapje terugdoen. 

Waarom hebben cactussen eigenlijk een winterslaap nodig? Nou het is eigenlijk vrij simpel. In de wintermaanden wordt het kouder en de zon schijnt minder fel. Dit betekent dat cactussen minder energie krijgen en het moeilijker hebben om te groeien. Dus wat doen ze? Ze gaan gewoon in winterslaap.

Help je cactus de winter door

Als cactuslover is het dus belangrijk om rekening te houden met de winterslaap van je stekelige vriend. Hij heeft wat minder zorg en aandacht nodig tijdens deze rustperiode. Met wat speciale tips gaat het helemaal lukken:

  1. Verminder drastisch de hoeveelheid water die je hem geeft. Hij heeft niet zoveel vocht meer nodig omdat hij in een soort sluimerstand is. Je wilt niet dat hij verdrinkt in zijn eigen winterslaap toch? Zet je hem in de woonkamer, dan kan hij af met 1x per maand. Staat hij veel koeler, dan redt hij zichzelf tot aan het voorjaar als het daglicht weer toeneemt.
  2. Daarnaast is het belangrijk hem niet bloot te stellen aan extreme temperaturen. Denk aan je zelf als je onder een deken ligt te slapen. Je wilt het niet te koud hebben, maar ook niet te warm. Plaats je cactus dus op een plek waar de temperatuur stabiel blijft, weg van tochtige ramen en verwarmingsbronnen.
  3. Tot slot kijk je af en toe even bij je groene amigo of het goed met hem gaat. Hij zal je dankbaar zijn voor je zorgzaamheid.

Dus beste cactus liefhebber, onthoud dat zelfs cactussen behoefte hebben aan een beetje rust en ontspanning. Zorg goed voor ze tijdens hun winterslaap en je zult beloond worden met een gezonde en gelukkige cactus wanneer de lente weer aanbreekt.