Vochtmeter

Verzorgingstips 2.0

Het beste voor je plant

Laten we beginnen met een pluim voor jou: ‘Wat goed dat jij de signalen van je plant opvangt en opmerkt dat hij staat te kwakkelen’. Door steeds oplettend te zijn, weet je als plantenbaas al gauw of je plant lekker in zijn vel zit. Daar heb je helemaal geen groene vingers voor nodig. 

Oké, maar wat is er aan de hand met jouw lievelingsplant? De verzorgingsinstructie die je kreeg bij je plant kent voor jou geen geheimen. Als zorgzaam plantenbaasje geef je hem voldoende water. Ook heb je gezocht naar het beste plekje in je huis zodat je plant lekker licht staat of juist op een schaduwrijk plekje. En toch gaat het niet zo fijn met je groene vriend. Hoe kan dat nou?

Geen standaard maar unieke verzorgingstips

Hou er rekening mee dat de verzorgingstips altijd standaardrichtlijnen zijn voor de soort plant die je aanschaft. Jouw plant is echter uniek. In tegenstelling tot al zijn familieleden, staat hij namelijk bij jou thuis en moet zich daar leren aanpassen. Aan zijn eigen plekje met een vaste hoeveelheid licht of schaduw, warmte of koude en plantenliefde natuurlijk. Wat jouw plant nodig heeft, hangt dus van meer dingen af dan de gebruikelijke verzorgingstips alleen.

Hoeveel water geef je

Vochtmeter

Bij de instructie staat bijvoorbeeld dat je plant veel water mag hebben. Een lastige uitdaging, want wat is veel? Een grote plant drinkt meer dan een klein exemplaar. En een plant in het zonnetje krijgt sneller dorst dan zijn huisgenoot die verder van het raam af staat. En geef je dan elke keer een scheutje water met de gieter als je langs loopt of beperk je je tot een keer per week en geef je dan een flinke hoeveelheid? Geel en hangend blad is het eerste signaal van de plant dat het niet zo lekker met hem gaat. In het begin dat je een plant hebt, is het dus altijd uitvogelen waar hij zich goed bij voelt. Het zou best eens kunnen dat jij helemaal niet zoveel water hoeft te geven als in de instructie staat. Steek voor je water geeft even een vinger in de potgrond en controleer of die vochtig is. Of maak het jezelf makkelijk door een simpele vochtmeter aan te schaffen zodat je altijd kunt zien of je plant voldoende water krijgt.

Voorkom wortelrot

Door voor een goede afwatering te zorgen, voorkom je wortelrot. Zet daarom je plant altijd eerst in een binnenpot. Mocht je per ongeluk met de gieter uitgeschoten zijn, dan kan het overtollige water in elk geval weg. Zo komen de wortels niet nat te staan en blijven ze gezond. Zijn de wortels dood, dan kan de plant geen water meer opnemen.

Warm of koel plekje

Als het lekker warm in je woonkamer is, kan het ook zijn dat je plant wat dorstiger is dan op een koelere plek in huis, zoals bijvoorbeeld op de slaapkamer. Misschien heeft hij wel een knus plekje in de buurt van de verwarming van je gekregen. De grond droogt dan veel sneller, dus dan mag hij best een extra slokje water. Blijf altijd opletten of je hangend blad ziet. Zo ja, dan misschien toch ietsje verder van de verwarming zetten.

Pak de plantenspuit erbij

Door goede isolatie van onze huizen is de luchtvochtigheid er voor planten al snel aan de lage kant. Droge lucht heeft ook invloed op de gezondheid van je plant. Besproeien met een plantenspuit is dan geen overbodige luxe en kan al een heleboel voor je plant doen. Je kunt ook bakjes water bij hem zetten. Doe dat zeker als je vloerverwarming hebt en je plant op de grond staat.

Beter niet op de trek

Geeft je plant signalen en worden zijn bladeren geel of komen er lelijke vlekken op? Dan zou het zomaar eens kunnen dat hij op de trek staat en het koud heeft. Probeer dan een ander plekje in huis want van tocht zal hij ziek worden. Zijn weerstand neemt er door af en hij wordt vatbaar voor plantenziektes. Geen enkele plant vindt het fijn op de tocht te staan en voor sommige planten is dat zelfs funest. De Monstera is hier bijvoorbeeld extra gevoelig voor.

Blijf observeren, dan hoeft je plant alleen nog maar te knipogen en weet jij wat hij nodig heeft.