Stektips voor beginners

Ben jij ook zo gek op planten en heb je nog niet eerder gestekt? Dan laten wij je graag kennismaken met een superleuke hobby. Want neem van ons maar aan, het is telkens weer een feestje om een stekje te zien wortelen en groeien. En als het goed gaat, heb jij er straks zomaar een nieuw fris plantje bij. Hoe leuk is dat.

Tip 1 stek op water

Foto: Niek Stam

Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor plantjes die je op water kunt stekken. Dat zijn er echt heel wat. Kijk maar op Internet. Het leuke is dat je dan in het glaasje of glazen flesje kunt zien wat zich daarin afspeelt en hoe de wortels zich ontwikkelen. in potgrond stekken kan ook, maar dan moet je gewoon langer afwachten tot er boven de grond iets gaat gebeuren. Door te stekken op water in een glaasje, zit je er met je neus bovenop.

Tip 2 kies een makkelijk plantje

Kies de juiste plantjes om te stekken op water. Op internet kun je snel vinden welke plantjes daarvoor geschikt zijn. Een grappig plantje dat zich hier heel goed voor leent, is de graslelie. De jonge babies groeien aan lange stengels aan de moederplant. Je kunt ze afknippen als ze wat groter zijn. Graslelies maken heel snel wortels aan, dus je ziet snel resultaat. 

Een ander makkelijk stekplantje is de Tradescantia. Zij is ook nog eens heel mooi van kleur, van zachtroze tot dieppaars. Heb je nu zelf geen planten thuis om te stekken, vraag dan eens bij je groen minnende vrienden of ze een stekje kunnen missen.

Tip 3 waar ga je knippen

Heb je een leuk plantje gevonden dat je wilt stekken? Mooi, dan gaan we aan de slag. 

Zorg dat je een schoon mesje of schaartje gebruikt en snij of knip er stekjes mee van 5 tot 15 cm lang. Dat is een beetje afhankelijk van de moederplant die je graag wilt stekken. Bij een grote plant, bijvoorbeeld een Monstera, kun je gerust een flinke stek of blad knippen.  

Er zijn 3 manieren: 

  • je kunt een kopstek knippen, dan knip je het topje uit de plant en zet dit op water;
  • je kunt ook stekken van een enkel blad, het is afhankelijk van de plant die je kiest;
  • je knipt een takje van de plant met een paar blaadjes eraan.

Tip 4 werk schoon

Zorg dat je een schoon glaasje of vaasje bij de hand hebt met water. Zet hier het stekje in en let erop dat de onderste blaadjes niet het water raken. Desnoods haal je de onderste blaadjes eraf, zodat ze niet in het water gaan rotten.

Tip 5 zorg voor daglicht

Zet het glaasje op een plek waar het daglicht krijgt, bijvoorbeeld in de vensterbank. Kijk regelmatig of het stekglaasje niet droog komt te staan en ververs het water om de paar dagen.

Tip 6 en dan in het potje

Zijn de wortels goed gegroeid? Dan is het tijd het stekje in de aarde te zetten. Nu is er speciale stekgrond te koop, maar wat ook prima gaat is normale potgrond gemengd met zand. Het zand houdt de aarde wat luchtiger en dat helpt de wortels groeien. Houd de eerste tijd de grond van het stekje nog wat vochtig. Je kunt er ook een stolp overheen zetten, zodat je een mini-kweekkas voor je stek maakt. Je kunt zoiets eenvoudig maken van een plastic fles.  

Tip 7 hydroponie, de nieuwste plantenrage

Wat je ook kunt doen, is kiezen voor hydroponie. Dat is de nieuwe plantentrend waarbij een plant helemaal op water groeit. In dit geval zoek je een mooie glazen pot of vaas. Je zet er een laagje water in, zodat de wortels van je stekje er net in kunnen staan. Ververs het water om de drie weken, en doe er een keer per maand een druppeltje plantenvoeding bij.

Zo kun je blijvend genieten van jouw zelf gestekte plant compleet met wortels. Kamerplanten die vooral geschikt zijn voor hydroponie zijn bijvoorbeeld Graslelie, Lepelplant, Begonia, Anthurium, Clusia en ook de Monstera.

Zo, jouw eerste stek experiment is geslaagd! Het begin van een huis vol groene vrienden. Ga vooral lekker aan de gang met stekken en leef je uit.

Headerfoto: Niek Stam